Rybie recepty

Halibut s pórkom
Ingrediencie:
4 ks mrazených alebo čerstvých rýb, 2 póry, 20 g masla, 100 ml bieleho vína, morská soľ, korenie na ryby

Postup:
Rybu umyjeme a očistíme, osolíme a posypeme korením na ryby, pór očistíme a pokrájame na kolieska. Na panvici roztopíme maslo, do ktorého pridáme rybu, podusíme a po chvíli pridáme pór. Nakoniec podlejeme vínom a dusíme pokým sa víno neodparí. Podávame s celozrnným pečivom.

Treska na severský spôsob
Ingrediencie:
400 g tresky, 1 citrón, 100 g zeleru, 3 mrkvy, 1 cibuľa, 100 g masla, 1 vajce, 1 lyžička sušenej bazalky, 1 dcl suchého bieleho vína, 2 dcl sladkej smotany, rasca, soľ, 3 žemle, 1 lyžička mletej červenej papriky, petržlenová vňať

Postup:
Filety opláchneme studenou vodou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na chladnom mieste necháme 60 minút postáť. Zeler a mrkvu očistíme, umyjeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu očistíme, nadrobno nakrájame, opražíme na časti rozohriateho masla, pridáme zeleninu, bazalku, soľ, víno a dusíme 10 minút. Žemle pokrájame na kocky, pokvapkáme vlažnou vodou a necháme postáť. Zmäknuté žemle zmiešame s vychladnutou zeleninou, žĺtkom, posekanou vňaťou a tuhým snehom z bielka. Rybu osušíme, osolíme, posypeme rascou a na rozohriatom masle opečieme z oboch strán. Zapekaciu misu vymastíme zvyšným maslom, rozotrieme plnku, obložíme rybou, polejeme výpekom a smotanou rozmiešanou s paprikou a trochou soli. Vo vyhriatej rúre zapekáme 15 minút.

Zapečená treska
Ingrediencie:
600 g tresky, 30 g strúhanky, 50 g masla, 120 g šampiňónov, 40 g masla, 50 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 1,25 dcl bieleho vína, 1,25 dcl rybieho vývaru

Postup:
Očistené a umyté mäso z tresky prekrojíme po dĺžke, odstránime chrbticu, stiahneme kožu, osolíme a dáme do ohňovzdornej misy. Jemne posekané šampiňóny chvíľu dusíme na rozpálenom masle, pridáme pokrájanú cibuľu, osolíme, okoreníme, podlejeme bielym vínom a varíme. Do hotovej omáčky pridáme rybí vývar, zmiešame a nalejeme na pripravenú tresku. Povrch pokvapkáme rozpusteným maslom a prudko opečieme vo vyhriatej rúre 15 minút. Upečenú tresku posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Treska zapečená v jogurte
Ingrediencie:
4 filé tresky, 70 dkg zemiakov, 40 dkg brokolice, 2 paradajky, 2 veľké cibule, 4 dcl bieleho jogurtu, 4 vajcia, korenie na ryby, soľ, čierne korenie, tuk na vymazanie plechu

Postup:
Najprv si uvaríme zemiaky v šupke. Olúpeme a nakrájame ich na kolieska. Cibuľu nakrájame tiež na kolieska, brokolicu na ružičky a paradajky na mesiačiky. Zapekaciu misu vymažeme tukom a vložíme do nej uvarenú zeleninu, osolíme, okoreníme a ľahko premiešame. Filé z obidvoch strán posypeme korením, osolíme a položíme navrch do zapekacej misy. Biely jogurt zmiešame s vajíčkami a zalejeme, priklopíme a dáme piecť na asi 30 minút.

Treska v citrónovej marináde
Ingrediencie:
800 g tresky (najlepšie sú filety), 40 g cibule, 1 PL sekanej petržlenovej vňate, 2 PL oleja, 1 citrón, 2 klinčeky, soľ, mleté čierne korenie, 60 g masla, 2 PL strúhanky

Postup:
Tresku umyjeme a osušíme. Cibuľu a petržlen nasekáme, zmiešame s olejom, šťavou z citróna, rozdrveným klinčekmi, soľou a mletým čiernym korením. Do tejto zmesi rybu naložíme a necháme 30 minút v chlade marinovať. Potom ju vložíme do maslom vymastenej ohňovzdornej misky, posypeme strúhankou, pokvapkáme zvyšným maslom a pomaly pečieme, kým nie je ryba hotová. Počas pečenia polievame rybu vypečenou šťavou.

Makrela
Ingrediencie:
600 g makrely, 100 g oleja, 1 veľká cibuľa, 100 g nakladaných olív, 100 g paradajkového pretlaku, 150 ml kečupu, 50 ml červeného vína, cukor

Ako na to:
Osolené makrely upečieme na rozpálenom oleji po oboch stranách domäkka. Potom makrely vyberieme a do tuku od pečenia pridáme nakrájanú cibuľu a olivy, pridáme pretlak, kečup, víno, cukor a soľ. Povaríme a do pripraveného základu vložíme makrely a krátko podusíme.

Losos so špenátovým krémom
Ingrediencie:
900 g malých nových zemiakov, 4 plátky pangasiusa alebo lososa (po 200 g), 260 g čerstvých špenátových listov, 200 g bieleho jogurtu, 100 g olúpanej šalátovej uhorky, 40 g ostrej dijónskej horčice, pár lístkov čerstvej bazalky, petržlenová vňať na ozdobu, soľ, maslo

Postup:
Rybu osolíme a grilujeme alebo udusíme na troche vody v rúre asi 20 minút. Medzitým oškrabeme zemiaky a uvaríme ich domäkka. Ešte horúce ich dáme do misy s maslom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Opraný špenát na 10 sekúnd ponoríme do horúcej vody, scedíme a vodu z neho vytlačíme. Špenát spolu s horčicou, bazalkou, uhorkou, jogurtom a soľou vo vysokej nádobe rozmixujeme tyčovým mixérom do hustého krému. Na predhriaty tanier rozložíme filé, špenátový krém a zemiaky.

Losos s bylinkovou kôrkou
Ingrediencie:
lososové filety, bylinky, horčica, med, olej, čierne korenie, soľ, citrón, pomaranč, strúhanka

Postup:
Najprv si pripravíme zmes, ktorou rybu potrieme. Vytlačíme z citróna šťavu a vlejeme ju do misky. Potom do misy dáme horčicu. Zmes premiešame. Do nádoby tiež vysypeme strúhanku. Opäť dôkladne premiešame. Výbornú chuť nám dodá aj med. Zmes dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Primiešame tiež všetky bylinky, v našom prípade to boli mrazené byliny, samozrejme chutnejšie sú čerstvo nasekané. Zapekaciu nádobu vymastíme olejom. Potom na kolieska nakrájame pomaranč a poukladáme ho na dno zapekacej misky. Na pomaranče uložíme plátky ryby. Tie potom natrieme hrubou vrstvou pripravenej bylinkovej zmesi. Polejeme trochou olivového oleja. Lososa dáme zapiecť do rúry približne na 16 minút pri teplote 180 °C. Lososa s bylinkovou kôrkou podávame s varenými zemiakmi.

Losos v smotanovej omáčke
Ingrediencie:
200 g rezancov (fettuciny alebo tagliatelle), 2 lyžice olivového oleja, 4 očistené jarné ciublky nasekané nadrobno, 350 g očistených čerstvých alebo mrazených hlavičiek špargle nakrájaných na dlhšie kúsky, 400 g odkvapkaného konzervovaného červeného lososa bez kože a kostí rozobraného na vločky, 1 lyžica kapár nasekaných nadrobno, čerstvé mleté čierne korenie, 300 ml créme double, 1 citrón rozkrojený na 4 diely

Postup:
Cestoviny uvaríme. Medzitým vo veľkej panvici rozpálime olej a na miernom ohni na ňom 5 minút pod pokrievkou podusíme jarnú cibuľku a špargľu. K cibuľu s špargľou pridáme lososa, kapary, korenie a créme double a za stáleho miešania necháme 5 minut prehriať. Cestoviny zlejeme a opatrne, ale dôkladne premiešame s rybou zmesou. Hotové jedlo vyklopíme na nahriatu servírovaciu misu, ozdobíme dielkmi citróna a podávame so zeleninovým šalátom.

Losos varený s čiernym maslom
Ingrediencie:
losos, voda, soľ, mrkva, zeler, petržlen, cibuľa, bobkový list, čierne korenie celé, nové korenie, víno biele, maslo, šalvia, tymián, ocot estragónový

Postup:
Primerane veľkého celého lososa vypitveme a očistíme, zbavíme ho hlavy, aby nám v hrnci neprekážala. Do veľkého hrnca alebo hlbšieho pekáča dáme variť primerané množstvo solenej vody s nakrájanou zeleninou a korením, varíme asi 15 minút, potom pridáme pohár vína a lososa a mierne varíme prikryté asi 30 minút. Voda by mala lososa ľahko presahovať. Medzitým dáme do panvice maslo a na miernom ohni varíme. V závere pridáme trochu rozdrvenej šalvie a tymiánu. Rybu opatrne vyberieme, na doske zbavíme kože a oddelíme od chrbtice a kostí. Nasledovne pripravíme čierne maslo: rozpálime roztopené maslo s korením, vlejeme lyžicu estragónového octu, zamiešame, necháme odpariť a porcie ryby polejeme maslom

Grilovaný losos s cestovinou
Ingrediencie:
4 kúsky lososa, bazalka, oregano, mleté čierne korenie, olivový olej, citrón, 2,5 dcl bieleho vína, soľ

Postup:
Nerozmrazené kúsky lososa polejeme vínom a šťavou z citróna a v chladničke necháme 2 hodiny odležať. Nesolíme. Rozpálený gril potrieme olejom a odležanú rybu grilujeme 5 min z jednej a 5 min z druhej strany. Pred grilovaním posypeme bylinkami a korením. Hotové posolíme. Podávame s cestovinou.

Losos na modro so zeleninou
Ingrediencie:
1,5 kg lososa s kožou, 1 mkrva, 1 petržlen, 1/4 zeleru, 1 cibuľa, soľ, niekoľko zrniek celého čierneho korenia a nového korenia, bobkový list, štipka tymiánu, 150 ml octu, 1 vrecko zeleninovej zmesi, maslo, 1 citrón

Postup:
Najprv pripravíme zeleninový vývar. Mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu nakrájame, vložíme do hrnca s 50 ml osolenej vody, pridáme soľ a korenie a varíme domäkka. Do iného hrnca vložíme lososa vcelku, a to chrbtom hore, a nalejeme naň vriaci ocot. Potom prilejeme horúci vývar so zeleninou (nelejeme ho priamo na rybu, ale zboku, aby sme neporušili modrastú farbu kože). Lososa v náleve priklopíme a pomaly varíme. Mrazenú zeleninovú zmes podusíme na masle domäkka, podľa chuti osolíme a okoreníme. Uvareného lososa naporciujeme, na tanieroch polejeme rozpusteným maslom a obložíme zeleninou. Ozdobíme kolieskami citróna.

Lososový steak s cuketou a citrónovou omáčkou
Ingrediencie:
steak z lososa, cuketa, maslo, múka, citrónová šťava, cukor, soľ, čierne korenie, grilovacie korenie podľa potreby

Postup:
Steak z lososa ugrilujeme, prípadne dáme do rúry a upečieme. Cukinu pozdĺžne nakrájame a vložíme na 20 min. do rúry, kým nie je mäkkučká. Omáčku si urobíme svetlou zápraškou - maslo roztopíme a pridáme múku, ktorú chvíľočku popražíme. Pridáme vodu, soľ, cukor a citrónovú šťavu. Upečený steak položíme na cukinu a zalejeme citrónovou omáčkou.

Nórsky losos
Ingrediencie:
1 plát lososa, nové zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, celú rascu, čerstvý alebo sušený tymián, korenie piffi alebo ak nie je tak korenie na grilovanie, zeleninu na grilovanie a to mrkvu, šampiňóny, strukové fazule, karfiol, brokolicu, hrášok, ďalej kôpor, mlieko, múku, olej, cukor, ocot

Postup:
Lososa si umyjeme, potom ho poriadne vysušíme utierkou, trochu osolíme a posypeme tymiánom z jednej aj druhej strany. Najlepší je losos s kožou. Necháme asi pol hodiny odstáť a dáme piecť zhruba na 35 min. do rúry pri teplote 180-200 C. Prejdeme na omáčku. Je to klasická kôprová omáčka. Urobíme si zátrepku z oleja a múky, potom pridáme mlieko a osolíme. Postupne pridávame kôpor každý podľa chuti. Keď sa to začne variť a bude to dosť husté odstavíme, dochutíme cukrom a octom. Grilovanú zeleninu pripravíme v panvici na oleji a pridáme piffi korenie alebo, keď nie je grilovacie korenie premiešame, zakryjeme a necháme trochu podusiť a odstavíme. Nové zemiaky si uvaríme celé (musia byť malinké), keď sa uvaria tak vylejeme vodu osolíme ich, pridáme rascu a zalejeme olejom a premiešame. Postupne servírujeme na tanieri zemiaky s kúskom lososa, pridanej zeleniny a zaliate kôprovou omáčkou. Výborná kombinácia. Je to originál Nórsky recept.

Rybačka v Nórsku Sen každého rybára

Zažite aj vy neopakovateľnú rybačku.
Spoznajte čaro drsnej prírody a ulovte
tie najkrajšie kúsky vo vašom živote.

Viac